Továbbra is Arany Máté a Titánok másodedzője

  • 2020.07.02. 09:00
  • Fehérvárav19

A 26 éves szakember a következő szezonban is a Titánok kispadján áll majd, a 2020/2021-es idényben Kasper Vuorinen munkáját segíti. Arany Mátéval az elmúlt két idény tapasztalatairól, célokról és edzősködésről beszélgettünk. 

Arany Máté 2016/2017-es szezonban kezdte az edzősködést, akkor az Ifjabb Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia mini és szupermini csapatai mellett dolgozott. Az utóbbi két évadban Kiss Dávid munkáját segítette a Fehérvári Titánok másodedzőjeként és továbbra is ebben a szerepben folytatja a munkát. A 26 éves szakemberrel tapasztalatokról és célokról beszélgettünk.

Miért döntött úgy, hogy a Fehérvári Titánok csapatánál folyatja edzői pályafutását?
Több lehetőség közül azért döntöttem úgy, hogy maradok Székesfehérváron, mert nagyon tetszik az itt betöltött szerepem. Annak ellenére, hogy még csak 26 éves vagyok, a negyedik szezonomat kezdhetem a felnőtt mezőnyben, hiszen egy évig videó- majd két szezonon át másodedző lehettem a Titánoknál, és úgy érzem, élvezem a vezetőség és edzők bizalmát. A Titános srácokkal is sikerült megtalálni a közös hangot, minden alkalommal jó hangulatban zajlik a közös munka. Tulajdonképpen, koromból kifolyólag, akár a csapattársuk is lehetnék, azonban hamar sikerült eljutnunk odáig, hogy nem azt nézik, ki és mennyi idősen, hanem hogy mit és miért mond. További szempont volt számomra, hogy az osztrák bajnokságban szereplő csapat miatt olyan szakemberek járnak Fehérváron, akiktől rengeteg mindent lehet ellesni, tanulni. Jó a közeg, már csak a lehetőségeket kell megragadni. (Végül, de nem utolsó sorban, itt Fehérváron általában elsőként szoktunk nagyobb terveket végrehajtani, így lesz ez a Titánok Győrbe történő átszervezésével is. Izgatottan várom, hogy részese legyek, ugyanakkor nagyon gördülékeny székhelyváltásra számítok.)

Fiatal edzőként milyen tapasztalatai voltak ezzel a csapattal az elmúlt két évben?
Ha elkezdeném sorolni, mennyi mindent lehetett tanulni a két év alatt, a szezon kezdetéig itt ülnénk. Az biztos, hogy minden egyes nap, minden egyes mérkőzés, edzés, minden egyes beszélgetés hozott valami újat számomra. Próbáltunk minden aspektusban fejlődni mi edzők is, bármiről is volt szó. Ha a két évet külön veszem, nagy pozitívumnak tartom, hogy a második szezonra sokkal gördülékenyebb volt a munka, könnyebben vettük az akadályokat is. Kommunikáció terén is, úgy vélem, sokat léptünk előre, legyen ez edző-játékospárbeszéd, vagy éppen stábértekezlet arról, hogy melyik játékos melyik csapatban szerepeljen.

Mi a két legfontosabb dolog, amit megtanult edzőként az elmúlt két szezonban?
Talán az őszinte, egyenes és célratörő kommunikáció a legfontosabb. Az edzősködésben nem maga a „hoki” a legnehezebb. Játékot olvasni és érteni meg tud tanulni gyakorlatilag bárki, azonban megértetni és tanítani az egyik legnagyobb kihívás. Ahogy az utánpótlás alsóbb korosztályaiban az edző inkább pedagógus, a fentebb levő korosztályokban sokkal inkább a pszichológiai kvalitások nyernek teret. 30-40 különböző „figura” fordul meg a csapatban, ahol mindegyikük más odafigyelést igényel, máshogy kell és lehet velük közös nevezőre jutni. A másik, mely inkább személyes, az a time management fontossága. Nem elég keményen dolgozni, okosan, hatékonyan kell azt. Például semmit nem ér egy este 4-5 órát a saját, illetve ellenfél csapatának videózásával eltölteni, ha a másnapi video-meetingen a fáradtság miatt nem úgy jönnek a gondolatok, nehezebb a koncentráció, és az ebből adódó hiányosságokat a játékosok könnyen észreveszik. Úgy érzem, ez szerencsére nem sokszor fordult elő, viszont mindig lehet és kell is javulni, úgy érzem, ebben még sokat tudnék fejlődni.

Mit gondol, mi lehet az erőssége egy ilyen „fiatal” csapatnak?
A fiatal csapat jelzőt lassan el is hagyhatjuk, ugyanis vannak, akik már a negyedik felnőtt szezonjukra készülnek. Természetesen vannak fiataljaink, hat, nagy potenciállal rendelkező, még juniorkorú játékos kapott Titán-szerződést a következő néhány idényre. Biztos vagyok benne, hogy hamar érvényesülni is tudnak majd, ugyanis az előző szezon során is jutottak már epizódszerephez és mindannyian helyt is álltak. Nagy örömömre kifogásként eddig sem használtuk, hogy „fiatal a csapat”. Ez a gárda, úgy ahogyan bármelyik másik is, akkor lehet sikeres, ha megtaláljuk minden játékos szerepét, melyet elfogad, betart és kőkeményen dolgozik úgy, hogy azzal a csapatot segítse. Ha ehhez fiatalos lendületet, kitartást és kellő felkészültséget tudunk társítani, messzire juthatunk.

Mi az, amit tovább tud vinni magával az előző idényből?
Ismerem a játékosokat, a struktúrát, képben vagyok azzal, mi az, ami működött és mi az, amire a két év alatt nem jutott annyi figyelem. Kiss Dávid az elmúlt két szezon során is rengeteg teret hagyott nekem, hogy kibontakozhassak, ezáltal még több önbizalmat szerezhessek. Ugyanakkor nem érzem azt, hogy bármin is változtatni kellene. Tisztában vagyok vele, hogy a vezetőedzőváltás miatt még nagyobb szerep és még több feladat hárul majd rám, viszont ez is a mérleg pozitív oldalát nyomja.

Új vezetőedzővel folytatjk a munkát. Milyen szerepe lesz ennek a csapat életében?
Kasper Vuorinen lesz a következő szezon során a Titánok vezetőedzője. Értekeztünk már telefonon többször is, egy motivált, nyitott szakember fogja folytatni a munkát. A srácokon azt látom, hogy ők is nagyon motiváltak. Minden játékos életében megvannak „az” edzők, sokaknál ez biztosan Kiss Dávid volt. Azonban személyiség-, és játékosfejlődés szempontjából jól jön, hogy egy ilyen kihívás elé kerülnek a játékosok, hogy egy teljesen más kultúrából érkező, vadidegen embernek kell megmutassák, mit tudnak nyújtani a jégen és azon kívül. Személy szerint én is nagyon várom a közös munkát, számomra is egy új impulzus és tanulási lehetőség lesz a következő szezon, remélem, sok új dolgot tudok majd ellesni a finn szakembertől.

Mik a céljai edzőként?
Rövidtávú célként a következő néhány évre elsősorban a tapasztalatszerzést tűztem ki célul. Második diplomámért taposok a Testnevelési Egyetem edzőszakos hallgatójaként, illetve sikerült bekerülnöm a Magyar Jégkorong Szövetség által szervezett Elit Coaching Education tanfolyamra. Középtávú tervként, ha már úgy érzem, megértem a feladatra, ki szeretném magam próbálni vezetőedzőként is. A hokimban magabiztos vagyok, úgy érzem, jól látom át a játékszituációkat, ami másodedzőként remek, azonban egy jó vezetőedzőnek ennél sokkal többel kell rendelkeznie. A hosszútávú cél pedig még sok-sok tapasztalatszerzés, megélt élmény, impulzus alapján fog igazán körvonalazódni. A lehetőségekhez és a saját határaimhoz mérten a lehető legjobb szeretnék lenni abban, amit majd csinálok. Az, hogy ezek a határok hol lesznek, még a jövő zenéje.

Hogyan zajlik most a munka és mi várható a nyár további részében?
A tizenhat hetes száraz felkészülés közepén tartunk, ott, ahol előzetesen szerettünk volna. Heti négy konditermi edzés mellett több futóedzés is szerepel a programban, továbbá a srácok eljártak más városokba jeges edzésekre is. Az eddigiektől eltérően idén július 6-tól már lesz jég Székesfehérváron is, heti két jeges edzéssel bővül a felkészülés.  Sokak számára biztosan vízválasztó lesz a következő év, úgy látom, minden játékosunk ennek tudatában készül és a lehető legjobb formában akarnak nekivágni az előttünk álló szezonnak.