Finn vezetőedzővel folytatják a Titánok

  • 2020.06.29. 10:18
  • Fehérvárav19

Kasper Vuorinen az Allsvenskanból érkezik Székesfehérvárra.

A finn szakember játékos éveit Finnországban töltötte, aktív pályafutását 2007-ben fejezte be. Már a következő szezonban megkezdte az edzősködést, 2014-ig az EVU együttesének kötelékében állt az U16-os és U18-as csapatok padján. Ezt követően a Jokerit utánpótlásához szerződött, ahol először másod- majd vezetőedzőként nevelte a fiatalokat. 2016-ban bajnoki címet ünnepelt az U16-os gárdával és ebben az évben elnyerte a Jokeritnél a legjobb edző díját is. A következő két idényt a Vaasa U18-as alakulatánál töltötte, az elmúlt évadban pedig a Ravensburg Towerstars, majd az Allsvenskanban érdekelt Mora IK felnőtt csapatának asszisztedzője volt. Kasper Vuorinen első évét tölti majd felnőtt csapat vezetőedzőjeként Székesfehérváron. Érkezése előtt edzősködésről, tervekről és célokról beszélgettünk a finn szakemberrel.

Miért döntött úgy, hogy a Fehérvári Titánok csapatánál folytatja pályafutását?
Elsőként az ügynökömet keresték meg a lehetőséggel. Ezután volt néhány igazán jó beszélgetésem Szélig Viktor general managerrel és Antti Karhulával, az EBEL-csapat vezetőedzőjével. Őt egészen tavaszig csak névről ismertem, de már az első beszélgetésünkkor látszott, hogy sok mindenben egyezik a gondolkodásmódunk mind a jégkorongban, mind a másokkal való együttműködésben. Ezt követően magam is sok információt gyűjtöttem és mindent összevetve úgy éreztem, a Fehérvári Titánok csapata egy olyan gárda, akikkel dolgozni akarok.

Milyen alapvető értékeket próbál átadni az edzősködés útján a fiataloknak?
A legjobb csapatok és játékosok ismérve az, hogy alapvető dolgokat minden egyes nap jobban csinálnak, mint az átlag. A sikerhez vezető úton nincs semmilyen bűvésztrükk vagy kibúvó, a munka a legfontosabb.

Mit tud a Fehérvári Titánok csapatáról, a magyar jégkorongról és az Erste Ligáról?
Az együttesről minden olyan információt tudok, ami ahhoz szükséges, hogy elkezdhessük a munkát, megnéztem már néhány mérkőzést is. A következő lépés az lesz, hogy megismerjem a játékosokat és a csapattal dolgozó embereket, amennyire csak lehetséges. Rengeteg pozitív dolgot hallottam honfitársaimtól, akik Magyarországon játszottak vagy edzősködtek. Legtöbbször ezek nem a jégkoronggal kapcsolatos információk, hiszen azokat könnyű látni videók megtekintésekor is. Az elkövetkező hetekben, amikor a stábbal elkezdjük a közös munkát és megnézzük az elmúlt szezon meccseit, egyre több és több információm lesz majd a játékról is.

Beszélt Szélig Viktorral a csapat jövőbeni terveiről? Ha igen, melyik tetszik a legjobban?
Lenyűgözött, hogy mennyire egyértelmű volt, hogy a vezetés milyen srácokból álló csapatot és stábot szeretne összeállítani ahhoz, hogy megteremtse azt a környezetet, ahol az együttes és különösen a játékosok is fejlődhetnek, jobbá válhatnak sportemberként és jégkorongozóként is. Így lehet felépíteni valamit, ami hosszútávú.

Ez lesz az első szezonja vezetőedzőként egy felnőtt csapatnál. Mit vár ettől az évtől?
Keményen fogok dolgozni és minden tudásomat át kívánom adni. Szeretném, ha mindenki bekapcsolódna egy olyan közeg és közösség létrehozásába, ahol megtalálhatjuk az akaratunkat és az utat a jobbá válás felé.

Hogyan határozná meg a célokat egyéni és csapatszinten?
Ahhoz, hogy valaki profi játékos legyen, tisztában kell lennie ezzel a három dologgal:
Hol vagyok?
Mit akarok?
Kész vagyok-e rá, hogy tegyek érte?
Csapatként közösen fogjuk meghatározni a céljainkat, amikor elkezdjük a közös munkát.

Mi az Ön edzői hitvallása?
Edzőként az én feladatom az, hogy segítsem a csapatot és minden egyes játékost a következő lépések megtételében, mert hiszem, hogy ezek vezetnek fejlődéshez és sikerhez.

  1. Jóllét és biztonság (Feeling well and safe)
  2. Elkötelezettség – Mit jelent számomra ez a játék és a csapat? (Commitment - what’s in this for me?)
  3. A csapat szokásai és értékei (Teams habits and values)
  4. Minőségi edzésmunka (Practicing with good quality)
  5. Felépítés, rendszer (Structure)

Szélig Viktor, a Fehérvár AV19 SC general managere a következőket mondta el az új szakemberről: „A Titánok csapat élére olyan edzőt kerestünk, aki motivált és jártas a fiatal játékosok fejlesztésében. Az út marad a régi, a csapat lényege eddig is az volt, hogy a fiatalokat egyre közelebb hozhassuk az osztrák ligában szereplő együtteshez. Kasper Vuorinen segítője Arany Máté lesz. A korábbi vezetőedző, Kiss Dávid marad a klub kötelékében, de más feladatokat szeretnénk rábízni.”