Arany Máté a juniorválogatott stábjában

  • 2020.08.06. 13:36
  • Fehérvárav19

A Titánok másodedzője is tagja a decemberi, dániai, Divízió I/A világbajnokságra készülő juniorválogatott edzői stábjának. A nemzeti együttes bő keretébe Székesfehérvárról összesen nyolc játékos kapott meghívót.

Háromnapos edzőtáborral nyitott Horváth András együttese a decemberi megmérettetés előtt. A Magyar Jégkorong Szövetség honlapja beszámol a tábor első tapasztalatairól, a bő keretről és az edzői stáb összetételéről is. A Titánokat két szakember képviseli a nemzeti együttesben, Székely Csaba a tavalyi évhez hasonlóan a kapusok felkészülését irányítja, Arany Máté pedig első ízben kapott szerepet az U20-as válogatottban. A fiatal szakember korábban már dolgozott az U17-es válogatottal, valamint az U13-as tehetséggondozó programban is. „Hatalmas megtiszteltetésként és legalább ugyanakkora meglepetésként ért a lehetőség, hogy segíthessem a csapatot, miután Kiss Dávid a Hydro Fehérvár AV19 másodedzője lett. Dáviddal már korábban is eredményesen dolgoztunk a klubcsapatnál, az ő ajánlására folytathattam az általa elkezdett másodedzői munkát a juniorválogatottnál. Szinte friss még az emlék, amikor játékosként szerepelhettem a válogatott csapatban, és ez a nagyszerű érzés a másik oldalról is ugyanakkora büszkeséggel tölt el” – mondta a szakember, majd szót ejtett a feladatairól is. „A csapaton belül elsősorban a hátvédekkel fogok dolgozni, illetve a játékunk védekező része hárul rám. Játékosmúltamból adódóan is közel áll hozzám a játék ezen része, illetve az elmúlt években a klubcsapatomban is a védekező szekcióval foglalkoztam."

A Fehérvári Titánok hét játékosa (Horváth Dominik kapus, Dobmayer Dominik, Horváth Milán, Kóger Balázs hátvédek, Ambrus Gergő, Németh Kristóf, Rétfalvi Kristóf támadók) mellett ott van a keretben az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia 2002-es támadója, Farkas István Tamás is. „Az első összetartásra nyolc fehérvári kapott behívót, ami úgy vélem kölcsönösen megkönnyíti a közös munkát, azonban természetesen mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy ez semmilyen helyzeti előnyt nem jelent számukra. Néhány éve volt lehetőségem a válogatottak mellett dolgozni, illetve Székesfehérváron, amikor lehetett, követtem az U18 és U20 bajnokságot, így a keret nagy részét ismerem, legtöbbjüket személyesen is. A csapat nagy része Erste Liga-együttesekben fog szerepelni a következő szezonban, ami miatt könnyű lesz követnem a játékukat, és hogy ki hogyan fejlődik. A célunkat már kitűztük és ismertettük a csapattal, bent szeretnénk maradni a világbajnokságon a csoportban. Magasra tettük a lécet ezzel, de ez nem megugorhatatlan, így ennek fényében készülünk decemberre” – mondta a célokról Arany.

A cikk említést tesz a válogatott további programjáról is: Az U20-as válogatott a mostani háromnapos összetartás után augusztus 12-én és 13-án edzőmérkőzést játszik a Schiller-Vasas Erste Ligás együttesével a Tüskecsarnokban (itt már egy szűkebb, 20+2 fős kerettel), majd augusztus végén a tervek szerint Lengyelországba utazik, hogy két mérkőzést vívjon a lengyelek korosztályos együttesével. A tervek szerint a mostani keret minden tagja lehetőséget kap vagy a a jövő heti két edzőmeccsen, vagy a lengyelek elleni mérkőzéseken, ezután alakul majd ki egy olyan bő keret, amely majd a decemberi vb-csapat alapját jelentheti.

Fotó: Szűcs Attila (MJSZ)