Akadémisták a Titánok soraiban - Ambrus Gergő

  • 2020.01.22. 09:00
  • Fehérvárav19
A Fehérvári Titánok csapatában idén már több fiatal, az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémián nevelkedő játékos bemutatkozhatott. Ennek kapcsán beszélgettünk velük a két korosztály közötti különbségekről és arról, hogy milyen már ennyire fiatalon a felnőttek között szerepelni.

Ambrus Gergő Gyergyószentmiklóson született 2001 decemberében. 2009-ben kezdett jégkorongozni, Székesfehérvárra Erdélyből érkezett 2016-ban, serdülő korosztályban. Már abban a szezonban bajnoki címet ünnepelt, tavaly aranyéremig menetelt az U18-as és az U20-as csapattal is. Áprilisban bronzérmet szerzett a székesfehérvári ifjúsági világbajnokságon, decemberben pedig feljutást ünnepelhetett az U20-as nemzeti együttessel Kijevben. A fehérvári U21-es gárdában ebben a szezonban 22 mérkőzésen lépett jégre, 17 gólt és 22 gólpasszt jegyzett. Négy alkalommal kapott lehetőséget a Fehérvári Titánok soraiban, eddig egy gól és egy assziszt szerepel a neve mellett. 

Hogy tudtad meg, hogy bemutatkozhatsz a felnőtt bajnokságban, milyen érzés volt?
Egyik délután megkeresett a Titánok vezetőedzője, Kiss Dávid, hogy lehetőséget fogok kapni a következő hetekben. Másnap reggel szóltak, hogy mennem kell edzésre és este jégre léphetek. A reggeli edzésen tudtam meg, hogy az első meccsemen unokatestvéremmel, Szabó Krisztiánnal léphetek jégre, aki sérülésből tért vissza, így ez is plusz energiát adott az első felnőtt meccsemen.

Miben látod a különbséget a junior és a felnőtt korosztály között?Szerintem a junior és felnőtt bajnokság közt a rutin, a gyorsabb gondolkodás és a gyorsabb helyzetfelismerés a legnagyobb különbség.

Hogyan lehet összeegyeztetni a tanulást a jégkoronggal és hogyan tudod motiválni a csapattársaidat?
A tanulás ugyanolyan fontos számomra, mint a jégkorong, de szezon közben sajnos kicsit háttérbe szorul, de igyekszem folyamatosan pótolni mindent, idény végén pedig az iskola az első. Egy csapatban mindenki egyenrangú, egyre kevesebb játékosnak adatik meg az, hogy ilyen fiatalon a felnőttek közt játszhasson. Közösen próbáljuk egymást felhúzni, hogy minél többen a felnőttek közt lehessünk. Emellett próbálok példát mutatni mind a pályán, mind a magánéletben, a jégen kívül.

Gólt is lőttél már a felnőttek között, ráadásul pont a listavezető Csíkszereda ellen szerezted az első találatot, milyen érzés ez számodra?Természetesen nagy öröm volt számomra, hogy az első találatomat a Csíkszereda ellen szerezhettem meg. Külön öröm, hogy a családom előtt történhetett meg, akik nem minden nap láthatnak játszani a távollét miatt.

Mik a terveid a szezonra?
Most kisebb sérüléssel küzdök, enyhe agyrázkódásom van, így az a legfontosabb, hogy mihamarabb felépüljek. A saját korosztályomban minden meccsen szeretném kihozni magamból a maximumot. Ha lehetőséget kapok a felnőttek között a későbbiekben, ott is szeretnék bizonyítani. Az U21-es csapatban mindkét kupát a magasba szeretném emelni szezon végén, a felnőttek között pedig minél tovább menetelni a bajnokságban.