A magyar válogatott vereséget szenvedett a franciáktól

  • 2019.12.14. 09:00
  • Fehérvárav19
Háromgólos vereséget szenvedett a magyar válogatott a francia nemzeti együttestől, így szombaton az ötödik helyért léphet jégre az ukránok ellen.

A mérkőzés elején gyorsan emberhátrányba kerültünk, s bár két jó támadásunk is akadt ezalatt, a franciák öt a négy ellen meg is szerezték a vezetést: a korong Adorján és a gólvonal közé került, amely végül a menteni igyekvő Fejes Nándorról csúszott be a kapuba (0–1). Tóth Gergely távoli lövésével egyenlíthettünk volna, de a francia kapus védett, Németh Attila pedig nem tudott beleérni a kipattanóba a kapu előterében. Lendületes támadásokat vezettünk a franciák kapujára, az egyik ilyen után Kreisz Brúnó lövését kellett hárítani. Adorján Attilának is akadt dolga, a 19. percben azonban ő sem tudott segíteni a csapaton: Fabien Bourgeois elment a bal szélen, majd a kapu mögötti területről középre passzolt, ahol két társa is várta a korongot, végül Robin Colomban jegyezte a franciák második találatát (0–2). A szünet előtt emberelőnyben Majoross Barnabás és Szigeti Ákos összjátékából szépíthettünk volna, de maradt a 2–0.

Megnyomtuk a második harmad elejét, Kreisz kapott hosszú passzt a védekező harmadunkból, de Horváth Bálint nem tudta góllal befejezni az akciót, néhány pillanattal később pedig újabb helyzete maradt ki. A 24. percben Bukor Rajmund lőtt távolról, a félmagasab szálló korongra Madácsi Benedek csapott le úgy a kapu előterében, hogy az a hálóban kötött ki (1–2). Egy perccel később Adorján jött ki egy hosszú passzra, tisztázni akart, de az érkező francia botjával levette a korongot, középre lőtt, ott pedig Loic Farnier piszkált bele úgy, hogy a kapusunk és a védőink között becsorgott a kapuba (1–3). A válasz fél perccel később érkezett: Kiss Roland szánta rá magát távoli lövésre, a kapu előtt állók között a korong a jobb felsőben kötött ki (2–3). Csakúgy, mint Madácsinak, neki is ez volt az első találata a válogatottban.

A játékrész elején emberhátrányba kerültünk, Adorján kétszer is óriásit védett, a 45. percben azonban a szélen elkorcsolyázó Colomban lövését már nem tudta hárítani (2–4). Az utolsó tíz perc kezdetén emberhátrányba kerültünk, majd fordult a kocka, és öt a három ellen is játszhattunk, de gól nem születetett ezekben a percekben. Az 57. percben a franciák egy korongszerzés után kettő az egyben mehettek a kapunkra, s Malo Ville belőtte az ellenfél ötödik gólját (2–5). 

Az eredmény már nem változott a hátralévő percekben, így a franciák 5–2-re nyertek. A magyar válogatott szombaton az 5. helyért lép jégre az ukránok ellen 12.30-tól.

Jarmo Tolvanen, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: Azokban a részletekben, amiket egész héten gyakoroltunk, ezúttal egyértelműen jobbak voltunk, mint csütörtökön. Különösen a középső játékrész tetszett, az az eddigi legjobb harmadunk volt a tornán. A válogatott meccseken sosem könnyű gólt szerezni, ez jó ideje problémánk is – igyekszünk egyszerűbben játszani, több minőségi helyzetet kidolgozni, jobban takarni a kilátást a kapus elől, így lehetünk hatékonyabbak. De egy kis lépést ismét tettünk előre, ez mindenképpen pozitívum.

Philippe Bozon,a francia válogatott szövetségi kapitánya: – Remekül kezdtünk, és bár a második harmadban akadtak nehézségeink – testjátékban nem voltunk elég kemények a kapuk előtt –, ezeket a szünetben kijavítottuk, és jó záró játékrészt produkáltunk. Ez egy fiatal csapat, fiatal játékosokkal, akiknek még sokat kell tanulniuk, de az attitűdjükkel maximálisan elégedett vagyok!

Fotó: Mudra László - @mudralaszlo MJSZ


Sorok Franciaország ellen
Németh A, Nagy G., Hári N.
Kreisz, Horváth B., Szigeti
Pápa, Majoross, Vincze
Szabó K., Péter A., Madácsi
Kiss P.

Tóth G., Fejes
Kiss D., Kiss R.
Imre P., Vojtkó
Bukor

Adorján (Arany)

Kimaradók: Becze Tihamér, Galanisz Nikandrosz, Garát Zsombor, Miskolczi Márk, Nagy Krisztián, Szabó Bence, Terbócs István

A budapesti Hat Nemzet Torna menetrendje:

december 10. kedd 19:00 Magyarország–Dél-Korea 2–1 h.u.

december 11. szerda 16:00 Franciaország–Japán 4–2
december 11. szerda 19:30 Ukrajna–Fehéroroszország 1–4

december 12. csütörtök 16:00 Fehéroroszország–Dél-Korea 6–5 h.u.
december 12. csütörtök 19:30 Magyarország–Japán 1–2

december 13. péntek 16:00 Dél-Korea–Ukrajna 4–2
december 13. péntek 19:30 Magyarország–Franciaország 2–5

december 14. szombat 12:30 Magyarország–Ukrajna
december 14. szombat 16:00 Dél-Korea–Japán
december 14. szombat 19:30 Fehéroroszország–Franciaország

A keret

Név  Poszt Klub
Adorján Attila GK DVTK jegesmedvék
Arany Gergely GK FTC-Telekom
Bukor Rajmund D

Schiller-Vasas HC

Kiss Dániel D DVTK Jegesmedvék
Fejes Nándor D MAC Újbuda
Garát Zsombor D MAC Újbuda
Imre Patrik D Fehérvári Titánok
Kiss Roland D Fehérvári Titánok
Szabó Bence D Fehérvári Titánok
Tóth Gergely D FTC-Telekom
Sarcia Antonio D FTC-Telekom
Vojtkó Mátyás D DVTK Jegesmedvék
Becze Tihamér F Sport Club Csíkszereda
Galanisz Nikandrosz F DVTK Jegesmedvék
Hári Norbert F DEAC
Horváth Bálint  F Tyringe SoSS (SWE)
Majoross Barnabás F MAC Újbuda
Miskolczi Márk F DVTK Jegesmedvék
Nagy Gergő F FTC-Telekom
Nagy Krisztián  F MAC Újbuda
Pápa Márton F MAC Újbuda
Németh Attila F FTC-Telekom
Madácsi Benedek F Fehérvári Titánok
Péter Andor F Fehérvári Titánok
Szigeti Ákos F MAC Újbuda
Terbócs István F MAC Újbuda
Tóth Richárd F FTC-Telekom
Vincze Péter F UTE
Kiss Patrik F DVTK Jegesmedvék
Szabó Krisztián F Fehérvári Titánok
Kreisz Brúnó F MAC Újbuda

A stáb:
Jarmo Tolvanen - szövetségi kapitány
Majoross Gergely - másodedző
Fodor Szabolcs - másodedző
Farkas Tamás - kapusedző
Szilassy Zoltán - videóedző
Dr. Király András - csapatorvos
Bors Attila - fizioterapeuta
Nagy József - felszerelés menedzser
Szilágyi Levente - csapatvezető
Imre Lajos - csapatvezető
Dr. Tóth László - sportpszichológus

Fotó: Mudra László