Új kapusedző a Titánoknál

  • 2020.07.11. 19:00
  • Fehérvárav19

Székely Csaba, a világbajnok magyar U20-as válogatott kapusedzője a Fehérvári Titánok hálóőreivel foglalkozik majd, illetve az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia kapusaiért is felel.

Székely Csaba Gyergyószentmiklóson született, ott kezdtett el jégkorongozni, majd 16 évesen a MAC Budapest csapatához igazolt. A junior korosztályt már a Vasasban kezdte, és a játék mellett 2011 novemberétől edzőként is tevékenykedett. Dolgozott vezetőedzőként U8 - U12-es korcsoportig, másodedzőként pedig egészen U16-ig. Az elmúlt két évben a kapusok felkészítésével foglalkozott, a legkisebbektől a felnőttekig. A klubmunka mellett öt éve dolgozik a különböző korosztályos válogatottak kapusaival is, 2019 decemberében Kijevben feljutást ünnepelhetett a junior nemzeti együttessel.

A szakember július elején kezdte meg a munkát Székesfehérváron, az első jeges napon már délelőtt a Titánok kapusaival korcsolyázott fel a jégre. „Hétfőn a jégen is elkezdődött a közös felkészülés, mellette pedig gőzerővel zajlanak a szárazedzések is. Ami a jeges munkát illeti, az alapoktól indultunk, értem ezalatt a korcsolyatechnikát, egyszerűbb szituációkat és szögzárásokat, hogy minél előbb visszajöjjenek a jól begyakorolt mozdulatsorok. Szárazedzésen csípőmobilitással, far- és lovaglóizom erősítéssel, illetve szem- és kézkoordinációval foglalkoztunk.” – mondta el Székely Csaba az első héten végzett feladatokról. A Fehérvári Titánok csapatában a következő szezonban három kapus szerepel, mindhárman különböző korúak és más tapasztalatokkal rendelkeznek. A szakember arról is beszélt, hogy van-e különbség a velük végzett munkában: „Bizonyos tekintetben igen, hiszen Gyenes Dávidnak már jó néhány évnyi tapasztalata van a ligában, ezért őt már nyugodtan mondhatjuk rutinos kapusnak. Szeles Martin a harmadik felnőtt szezonjára készül, míg Horváth Dominiknak ez lesz az első teljes éve a felnőttek között, de korban csak két év van köztük. Sok kis apró részletből tevődik össze, hogy egy lövésből védés lesz-e vagy gól, például jó szögkövetés, jó szögzárás, jó testtartás, jó kommunikáció, jó játékolvasás, jó védési forma kiválasztása. Aprólékos munka, de dióhéjban leírva ezeken fogunk sokat dolgozni a szezon során, így fog összeállni egy komplex kép vagy teljesítmény.”

Végül, de nem utolsósorban Székely Csaba elmondta, hogy érzi magát az edzéseken és említést tett a 2020/2021-es szezon céljairól is: „A srácok nagy részét ismertem már a válogatottból vagy az évek alatt ismerkedtünk meg a jégpályán, nem volt teljesen ismertelen számomra a csapat és a stábtagok sem. Élvezem a közös munkát és már nagyon várom, hogy bedobják a korongot és elkezdődhessen a bajnokság. Szeretnék a tudásommal és a tapasztalatommal hozzájárulni a kapusok és játékosok egyéni fejlődéséhez, segíteni kívánom őket abban, hogy elérjék céljaikat és szeretném, hogy a stábbal és a gárdával együtt, közösen lehessünk sikeresek.”