Kiss Dávid: „A célunk napról napra jobbá válni”

  • 2018.11.09. 15:00
  • Fehérvárav19

A Fehérvári Titánok tizennyolc fordulón van túl az Erste Ligában. Az elmúlt két hónapról Kiss Dávid vezetőedzővel beszélgettünk.

Két hónapja kezdődött a bajnokság, jelenleg nyolcadik helyen áll a Fehérvári Titánok együttese. Hogy látja az Önök mögött álló időszakot, mik a tapasztalatok?
Összességében elégedett vagyok a látottakkal. Tudtuk, hogy nem egyszerű a juniorbajnokságból kiemelt fiatalokkal egyből látványosat alkotni, de nagyon jól dolgoznak, a már tavaly is a Titánokban játszók pedig folytatják a munkát és helyes irányt mutatnak a fiataloknak. Kicsit attól tartottam, hogy a góllövésben nem leszünk ennyire eredményesek, de ez, úgy látszik nem okoz problémát. Ami mindenképp javításra szorul, az a védekezésünk, hiszen a kapott gólok számát redukálnunk kell.

Az elmúlt tizennyolc forduló megmutatta, hogy bármelyik csapattal fel tudják venni a versenyt, annak ellenére, hogy a Fehérvári Titánok a második legfiatalabb gárda a ligában. Ön hogyan látja ezt?
A Fehérvári Titánok elsődleges célja az, hogy az akadémiáról felnövő tehetségeknek lehetőséget adjunk arra, hogy felnőtt bajnokságban mutathassák meg magukat. Nagyon jó hír, hogy az 1999-ben születettek már alapembernek számítanak a csapatban és idén bemutatkoztak már 18 évesek is, akik ugyancsak megállták a helyüket. Őket fokozatosan szeretnénk beépíteni, illetve vannak még náluk is fiatalabb játékosok, akiknek szeretnénk lehetőséget adni. Ehhez nagyban hozzájárult és nagy segítség számunkra a velünk és egymással is szorosan együttműködő U20, U18 és U16 edzői stáb, akik akár még mérkőzés előtt tudnak számunkra játékosokat biztosítani. Lehetőséget adnak ezzel a Titánoknak, hogy teljes kerettel állhassunk ki a mérkőzéseinken, illetve fejlődést biztosítanak a játékosaiknak, sokszor félretéve a saját eredményeik fontosságát. Úgy gondolom, ez az együttműködés egész szezonon keresztül tart majd, és mindenki profitálhat belőle. A feltörekvő fiatalság folyamatosan lépked előre, már csak a mostani Titánokon múlik, hogy milyen gyorsan tudják felvenni a ritmust és tudnak feljebb lépni, esetleg bemutatkozni az EBEL-csapatban is. Ezen kívül, mivel az EBEL-csapatban is bő a keret, az egy-egy mérkőzésen kimaradóknak is tudunk jégidőt biztosítani. Ők nagy segítséget jelentenek, hiszen erősebb bajnokságból érkeznek, az pedig, hogyan élik ezt meg, rajtuk múlik. Úgy gondolom, ez az ő fejlődésüket is szolgálja. Ha bármelyiküknél azt tapasztalnánk, hogy nem jól dolgoznak, valószínűleg nem élnénk ezzel a lehetőséggel, de szerencsére erre még nem volt példa.
 
Hogyan értékeli összességében a Fehérvári Titánok eddigi teljesítményét?
Látszik, hogy a rutint kívánó területeken, mint az emberelőny és -hátrány még sokat kell fejlődnünk, de ez csak úgy lehetséges, ha minél több meccset játszunk. Ez még döcögős számunkra, de az idő előrehaladtával egyre jobb és gyorsabb döntéseket fogunk hozni ezekben a szituációkban is. Ott, ahol kemény, letámadós hokit kell játszani és bevállalósan végig kell védekezni egy-egy akciót, elég jól működünk és különösebb problémánk a góllövéssel sincs. Összességében úgy gondolom, jó úton haladunk. Az alapszakasz hosszú, igazából az egészet tanulásra használjuk és a középszakaszra kell majd a teljesítményünk csúcspontjára érni, ha pedig sikerül bejutni a playoffba, ott már hibátlan játékra lesz szükségünk. 22 mérkőzésünk van még az alapszakaszban, ezalatt tudunk még fejlődni.
Mi a véleménye a társaságról, mint csapatról?
Remek a csapategység, az összhang a srácok között. Ez az egyik legfontosabb összetevője ennek a sportágnak. A hangulat jó, ha győzelmek jönnek, természetesen még jobb. Amikor kicsit nehezebb időszakot élünk, akkor kell megmutatni az igazi arcunkat és akkor kellenek olyan játékosok, akik jó irányban tudják tartani a csapatot, de ezzel kapcsolatban eddig csak pozitívumokat láttam.
 
Önnek is ez az első éve felnőtt vezetőedzőként. Milyen ez a szerep most, hogy már a bajnokságban is bemutatkozott a csapata?
A munkám lényege nem változott, de itt már keményebben számon lehet kérni a játékosokat, hiszen felnőttek és felelősségteljesek. Élvezem minden egyes percét, de természetesen kihívásként tekintek rá. Ahogy a játékosaim fejlődnek, én is szeretnék minden nap egyre jobbá válni és többet nyújtani nekik edzőként, illetve azon munkálkodni, hogy eredményesek legyünk és elérjük a céljainkat csapaton belül és az egyesületben is. Hosszú távon szeretnénk kinevelni olyan játékosokat, akik meghatározói lehetnek majd az EBEL-csapatnak, illetve a magyar válogatottnak.
 
A csapat egy része olyan fiatalokból áll, akik eddigi pályafutásuk során gyakorlatilag mindent megnyertek. Mi az előnye annak, hogy ők a felnőtt csapatban is együtt játszanak tovább, illetve mennyiben más nekik magasabb szinten jégkorongozni?
Nem lenne normális, hogy életük végéig mindent megnyernek. Ez a fejlődésük egy állomása, meg kell tanulniuk emelt fővel elhagyni a jeget akkor is, ha veszítünk és tanulni belőle, hogy miért szenvedtünk vereséget. Meg kell tanulniuk nagy pofonokat kapni és a földről újra és újra felállni, hiszen ettől is csak erősebbek lesznek. Ha nyerünk, örülünk, ha veszítünk, tanulunk valamit. Mindenféleképpen előnyt jelent, hogy együtt vannak. Azért hokiznak, hogy fejlődjenek, egyre jobbak legyenek és mivel ez csapatsport, ha valaki nehéz időszakot él meg, nagyon fontos, hogy a csapattársai ott álljanak mellette, húzzák és segítsenek neki, akár az öltözőben, akár a jégen, akár a mindennapokban. Bármilyen személyes problémájuk is legyen, ők mindenhol csapattársak, ezt pedig maximálisan teljesítik is.
A szünetet az U20-as játékosokkal tölti, hiszen a juniorválogatottnál másodedzőként tevékenykedik. Milyen ezzel a szemmel nézni a Titánban játszó fiatalokat?
Itt ugyanazt várjuk el tőlük az alapokat tekintve, mint a Titánban. Ha más taktikai elemet kérünk, azt kell végrehajtani, de a küzdőszellem és a törekvés ugyanaz. Igyekszem őket nem elfogultan nézni, nincsenek előnyben azzal, hogy én vagyok a klubcsapatnál az edzőjük. Sőt, még jobban kell teljesíteniük, hiszen a címeres mezt viselni megtiszteltetés, az országot képviselni kiváltság. Csak akkor fogom az ő nevüket ajánlani a továbbiakban, ha beleteszik a munkát és megfelelő a hozzáállásuk.
 
A bajnokság alapszakaszában még huszonkét mérkőzés vár a Fehérvári Titánokra. Mik a csapat céljai az elkövetkező időszakban?
Tanulunk tovább, szeretnénk a lehető legtöbb pontot összegyűjteni és élvezni a szezon további részét. Nincs miért bánkódnunk. Reálisan nézve az 5-7. helyre sorolnám magunkat, amit úgy gondolom, el is tudunk érni. Egy kicsit nehezebb időszakon vagyunk túl, hiszen három túránk volt egy hónap alatt, melyeken kemény ellenfelek ellen játszottunk. Most egy kicsit kiélvezhetjük a hazai pálya előnyét, ahol reméljük, hogy a szurkolók biztatását is élvezhetjük. Biztos vagyok benne, hogy ez a szünet mindenkinek jót tett. Egyrészt azoknak, akik nem válogatott játékosok, volt lehetőségük arra, hogy egy kicsit kikapcsoljanak, pihenjenek, másrészt a válogatottak új környezetben, új csapattársakkal fognak jó mérkőzéseket játszani, ami szintén erőt adhat a továbbiakban. Természetesen győzelemre éhesen fogjuk várni a következő ellenfeleinket.