Élet a jégkorongon túl – Péter Andor

  • 2019.05.21. 19:00
  • Fehérvárav19

A Fehérvári Titánok játékosainak élete nem csak a jégkorongból áll, sokuknak van olyan hobbija, ami segít nekik pihenni, kicsit kilépni a mindennapokból. Péter Andor kedvenc állatai a lovak, támadónkkal erről beszélgettünk.

A ló és az ember már évezredek óta kötődik egymáshoz, kapcsolatuk pedig az idők során elválaszthatatlan kötelékké fejlődött. Az ember befolyásolta a ló fejlődését a tenyésztés útján, a ló pedig részese, sokszor meghatározó szereplője lett történelmünknek. A hadviselésben is komoly szerepet játszó négylábú a XX. században vált hobbiállattá, ezzel együtt kialakult a lovasturizmus és versenysport is. A mai világban az ember a természettel való kapcsolatot fedezi fel a lovakkal töltött időben.
Kutatások bizonyítják, hogy a lovak közelsége ellazít, gondtalanná tesz, minden emberből kedvező reakciókat váltanak ki. Nem csoda hát, hogy támadónk is már az első alkalommal megszerette a lovaglást. Andor Erdélyben, Csíkjenőfalván született, gyerekkorában pedig lovak vették körül, hiszen abban az időben majdnem mindenki tartott állatokat szülőfalujában, így hamar megismerkedett ezzel a különleges négylábúval. „Régen arrafelé majdnem mindenkinek lovai voltak. (Sajnos azóta sokan traktorra cserélték az állatokat.) Körülbelül hat éves lehettem, amikor mi is kaptunk egyet, azóta pedig nagyon szeretjük őket, a mindennapjaink részévé váltak.” Fiatal támadónk évek óta Székesfehérváron él, de amikor csak lehet, hazautazik a családjához, ilyenkor pedig természetesen kedvencével is törődik, gondozza és lovagol.
„Egy-egy szezon után, mikor hazamegyek, nagyon jó kikapcsolódás felülni a hátára és csak a mezőkön lovagolni."
"Arra is volt már példa, hogy csapattársaim jöttek velem, ők is nagyon élvezték, pláne, ha együtt megyünk szekéren. Az előző szezonban az egyik erdélyi túra alkalmával egy egész napos csapatépítő programot is tartottunk a Titánokkal, ahol az otthoni barátaim voltak a segítők és úgy gondolom, az a nap mindenkinek hatalmas élmény volt.”
Lovagolni egyedül és társasággal is jó, bizonyított tény, hogy terápiás hatással rendelkeznek ezek az állatok, mégis kíváncsiak voltunk arra, hogy Andor hogyan látja, hogyan éli meg ezt.
„Nagyon nehéz ezt az érzést szavakkal megfogalmazni."
"A lovak és a lovaglás lényege a természet. Nem tudok jobb módot a természettel való kapcsolódásra, mint a mezőn egy nagyot lovagolni. Nincs hangos motorzaj, levegőszennyezés, nincs forgalom, csak a természet, a ló és én.” A lovak és az ember kapcsolata igazán különleges, nem véletlenül lesz egyre népszerűbb a lovasterápia. Hatnak az ember közérzetére, érzelmeire, fizikai és mentális állapotára, tehát csak pozitív élmény lehet a velük való találkozás. „A lovak érzelmi támogatást is adnak, bármilyen furán hangzik ez. Olyan, mintha éreznék az ember örömét, gondját, fájdalmát. Már a tekintetükkel is új erőt adnak a mindennapokhoz, arra ösztönöznek, hogy mozogjunk, hogy aktívak legyünk, felülni a hátukra pedig olyan érzés, hogyha azt valaki egyszer megtapasztalta, örökké szeretni fogja.”